Brev från fängelset
av Antonio Gramsci

109kr

Artikelnr: ISBN: 978-91-85191-25-3 Kategorier: , , , ,

Beskrivning

Den 8 november 1926 arresterades journalisten, kommunisten och motståndsmannen Antonio Gramsci av den fascistiska regimen i Italien. Efter en lång häktningstid dömdes han 1928 till tjugo års internering och fördes först till en anstalt i Turi på italienska ostkusten och sedan till Formia söder om Rom. Han dog slutligen på ett sjukhus 1937, fyrtiosex år gammal.

Gramscis insats som kulturfilosof och kritiker av det kapitalistiska samhället har med åren vunnit allt bredare erkännande. Men utöver sina bidrag som intellektuell har Gramsci också efterlämnat ett biografiskt material av stort värde. I hans Brev från fängelset, som här ges ut på nytt i Carl-Göran Ekerwalds urval och översättning, lär vi känna privatpersonen Gramsci. Vi får ta del av hans omsorg om familj och vänner på utsidan, och vi följer honom i hans dagliga kamp mot fängelsetillvarons fysiska och moraliska umbäranden. Tillsammans utgör breven ett slags livsåskådning i miniformat och ett gripande dokument över det politiska engagemangets villkor.

 

Boken gavs senast ut 1981, och för urvalet står Carl-Göran Ekerwald. Klas Gustavsson har försett boken med ett nyskrivet efterord.

Översättning från: Italienska
Översättare: Carl-Göran Ekerwald

 

Boken ges ut i samarbete med Tankekraft förlag

 

Mer information

ISBN

978-91-85191-25-3

Bandtyp

Häftad, 233 s.

Grafisk form

R. Kellerman