Spindelnätet
av Joseph Roth

139kr

Artikelnr: ISBN: 978-91-85191-74-1 Kategorier: , , , Taggar: , ,

Beskrivning

Berlin, tidigt 1920-tal. Fänrik Theodor Lohse finner sig inte tillrätta i det land som uppstått ur spillrorna efter första världskriget och kejsardömets fall. Driven av äregirighet och förakt för allt och alla tar han värvning i en hemlig nationalistisk organisation. På kort tid dras han in i mordkomplotter, politiska rävspel och terroristattentat.
I kampen för att nå höjderna skyr Lohse inga medel. Han ljuger ihop tidningsartiklar, fjäskar för överheten, förråder sina vänner, kollaborerar med motståndarna, skjuter arbetare och gifter sig på spekulation. Men frågan är om det verkligen är Theodor Lohse som är spindeln i detta nät av intriger?

Spindelnätet, som skrevs 1923, är en medryckande roman om opportunism, ärelystnad och politiskt ränksmideri, en suggestiv skildring av Weimarrepublikens första stapplande år och en kuslig profetia om det nazistiska maktövertagandet. Men det är också en berättelse med beklämmande aktualitet för vårt eget politiska landskap.

Översättning från: Tyska
Översättare: Staffan Vahlquist

 

Joseph Roth föddes 1894 i en judisk familj i Brody i österrikiska Galizien. Under mellankrigstiden blev han välkänd i Österrike och Tyskland som såväl författare som journalist. 1933 gick han i exil i Frankrike, där han avled 1939 till följd av sitt långvariga alkoholmissbruk. Bland de verk som tidigare utkommit på svenska återfinns bland annat Judar på vandring, Den falska vikten, Radetzkymarschen, Job och Legenden om den helige drinkaren.

 

PRESSKLIPP

”Ursprungligen publicerad 1923, före Hitlers misslyckade Münchenkupp, förutsäger den på ett kusligt sätt nationalsocialismens framgångar och Weimarrepublikens fall. Men inte bara det – den är också en kall genomlysning av det samhälle och den personlighetstyp som krävs för en sådan utveckling.”
Michel Ekman, Huvudstadsbladet

”Redan här visar den 29-årige diktaren och journalisten Roth prov på sin seismografiska förmåga att läsa av sin samtid och med tidstypiskt expressionistisk nerv skildra händelserna på gatunivå med en korthuggen rapportprosa som med skrämmande precision också lyckas ge form åt den skrupelfria medlöparens tidlösa gestalt.”
Martin Lagerholm, SvD

”Man behöver bara öppna den och följa med på en expressresa till ett helvete som hette Europa och som fortfarande kan anas som en spegelbild i EU-parlamentets vackra glaspalats. /…/ Roth förklarar inte, analyserar inte. Han är en smått genial bildskapare vars ursinne gör storyn oförutsägbar och varje detalj skarp.””
Mikael Timm, Sveriges Radio, Kulturnytt

”På knappt 170 sidor berättar Roth i snabbt avancerande stil och med effektivt, om än uttrycksfullt språk, historien om Theodor Lohse, en figur vars livshistoria bär alltför många likheter med Hitler för att det ska vara ett sammanträffande.”
Karl Johan Nilsson, Helsingborgs dagblad

 

 

Mer information

ISBN

978-91-85191-74-1

Bandtyp

Inbunden, 169 s.

Grafisk form

Carl Ehrenkrona