Slut i lager

Att leva
av Yu Hua

129kr

SLUTSÅLD

Artikelnr: ISBN: 978-91-85191-50-5 Kategorier: , , , Taggar: ,

Beskrivning

Det är sommar någonstans på den kinesiska landsbygden. En man vandrar runt bland byarna och samlar in folkvisor. En dag träffar han Fugui, en gammal bonde som arbetar på ett fält med sin oxe. Mannen och Fugui börjar prata, och snart visar det sig att den gamle bonden bär på en historia.

Vi förflyttas bakåt i tiden, till 1940-talets Kina. Där möter vi den unge Fugui, en bortskämd och samvetslös godsägarson vars svaghet för bordellbesök och hasardspel drar skam och vanära över familjen och tvingar deras liv i en oväntad riktning. Mot bakgrund av Kinas moderna historia, från inbördeskriget, via 1950-talets svältkatastrof, till Kulturrevolutionen, får vi sedan följa Fugui och hans anhörigas fortsatta öde. Det blir en gripande berättelse om död, vansinne, vanmakt och den obändiga viljan – att leva.

 

Att leva utgavs första gången 1992 och räknas till mästerverken i den moderna kinesiska litteraturen. Romanen har översatts till ett flertal språk och har filmatiserats av Zhang Yimou, känd för bl.a. Den röda lyktan, Hero och Flying daggers.

 

Med Att leva presenteras för första gången en av Yu Huas böcker i svensk översättning.

Översättning från: Kinesiska
Översättare: Anna Gustafsson Chen

Yu Hua föddes 1960 i Hangzhou i östra Kina men är idag bosatt i Peking. Med romanen Att leva, 1992, fick han sitt stora genombrott och räknas idag som en av Kinas viktigaste författarröster. Yu Hua var den första kinesiska författare som belönades med James Joyce Foundation Award, 2002.

 

PRESSKLIPP

”Att Anna Gustafsson Chens översättning från originalspråket är ypperlig gör inte saken sämre. /…/ Att leva handlar om ett lands och en individs dramatiska transformation och historien bärs av ett språk som redan genomgått en omvandling – för ett så enkelt, kraftfullt och skönt språk tar det lång tid att nå fram till.”
Cecilia Nelson i Göteborgs-Posten

 ”/…/ jag förmår inte att släppa ifrån mig ”Att leva”. På knappa tvåhundra boksidor lyckas Yu Hua, född 1960, gestalta Kinas moderna historia genom ögonen på en inbilsk, direkt osympatisk godsägarson”
Örjan Abrahamsson i bl.a. Östgöta Correspondenten

”storslagen”
Björn Widegren i Gefle Dagblad

”Att leva är en roman som det är mycket lätt att tycka om, den är lätt att läsa och den har ingen kulturell barriär som läsaren måste ta sig över.”
Kerstin Johansson i Helsingborgs Dagblad

Mer information

ISBN

978-91-85191-50-5

Bandtyp

Inbunden, 198 s.

Grafisk form

Lars Paulsrud