Hatets anatomi
av J-M. Eriksen & F. Stjernfelt

109kr

Artikelnr: ISBN: 978-91-85191-05-5 Kategorier: , , , , Taggar: , ,

Beskrivning

Mellan 2000 och 2002 företog de danska författarna Jens-Martin Eriksen och Frederik Stjernfelt flera resor genom Bosnien och Serbien. Resultatet av dessa resor blev Hatets anatomi. Boken är ett politiskt uppklarningsarbete som försöker förstå hur krigen och folkmorden på 1990-talet kunde äga rum och hur de påverkar situationen på Balkan idag. Särskild vikt läggs vid de intellektuellas ansvar. Med sin originella blandning av intervjubok, reseskildring och politisk analys tecknar Hatets anatomi en skrämmande bild av en komplicerad verklighet; den formar sig också till en skarp kritik av kulturrelativismen och defaitismen i vårt eget samhälle.

I det nyskrivna förordet till den svenska utgåvan går författarna till angrepp mot historierevisionistiska tendenser inom den europeiska vänstern, och hur dessa aktualiserades i Sverige genom diskussionerna kring tidningen Ordfront.


Översättning från: Danska

Översättare: Nina Hallgren & Staffan Vahlquist

Jens-Martin Eriksen, f. 1955, är i första hand skönlitterär författare. Han har bland annat skrivit Vinter ved daggry och Jonatan Svidts forbrydelse.

Frederik Stjernfelt, f. 1957, är lektor i litteraturvetenskap vid Köpenhamns universitet och redaktör för tidskriften Kritik. Han har bland annat skrivit Formens betydning och Rationalitetens himmel.

Om den danska utgåvan:

”Det ska sägas med en gång, utan omsvep: Det är en utmärkt bok […] boken igenom förnimmer man författarnas upprördhet och deras envisa vilja att försöka förstå och tränga in i det som har hänt […]”
Bent Jensen, Jyllands-Posten

”Det är en enastående studie i en tid då kulturrelativism och generaliseringar av etniska grupper kittlar de etablerade demokratiernas balansnerv.”
Birte Weiss, Weekendavisen

Mer information

ISBN

978-91-85191-05-5

Bandtyp

Inbunden, 343 s.

Grafisk form

Mattias Lasson