Slut i lager

En alltför högljudd ensamhet
av Bohumil Hrabal

99kr

SLUTSÅLD

Artikelnr: ISBN: 978-91-85191-10-9 Kategorier: , , , Taggar: , , ,

Beskrivning

I en smutsig källare i Prag, bland multnande papper, pipande möss och mängder av klassisk litteratur finner vi Hant’a. I flera decennier har han arbetat med att pressa samman balar av returpapper, omslagspapper, spill från fotoateljéer, blodigt slakthuspapper, konstreproduktioner och tonvis av gamla bibliotek.

Då och då glimmar en vacker bokrygg till bland makulaturen, och Hant’a plockar upp den för att läsa ett stycke. Så blir han mot sin vilja bildad, han lär sig älska antikens Grekland, Nietzsche, Hegel och Schopenhauer, han umgås dagligen med såväl Lao Zi som Sartre och Camus, innan han varsamt lägger dem i sin älskade papperspress och trycker på den gröna knappen.

Men Hant’as tålmodiga och kärleksfulla sätt att arbeta är otidsenligt. Hans situation hotas både av den ilskne chefen och ungdomarna i det socialistiska arbetets brigad. Och vad har väl en sådan som Hant’a att sätta emot den nya tidens ordning?

Översättning från: Tjeckiska
Översättare: Karin Mossdal

Bohumil Hrabal (1914-1997) är ett av den tjeckiska 1900-talslitteraturens viktigaste namn. För sin säregna kombination av burleska skrönor och modernistisk romankonst har han hyllats lika mycket av kritiker som av läsare världen över.

Innan han debuterade 1963 arbetade han bland mycket annat som jurist, tågklarerare, stålverksarbetare och returpapperspressare, erfarenheter han sedan utnyttjade i sitt författarskap. Till skillnad från många av sina författarkollegor valde Hrabal att inte gå i exil utan stanna i Tjeckoslovakien även under de politiskt svåra 70- och 80-talen. Han dog efter ett fall från ett sjukhusfönster 1997.

Internationellt fick Hrabal sitt genombrott med ”Låt tågen gå!” (Ostre sledované vlaky), vars filmatisering av Jirí Menzel belönades med en Oscar 1967.

 

PRESSKLIPP

”rolig och sorglig, munter och melankolisk, konkret och symbolisk. Ett litet mästerverk”
Jan Karlsson i Sundsvalls Tidning

 

Mer information

ISBN

978-91-85191-10-9

Bandtyp

Inbunden, 106 s.

Grafisk form

Lars Paulsrud