Promemoria för eget bruk
av August Strindberg

50kr

Artikelnr: ISBN 91-85191-00-0 Kategorier: , , , Tagg:

Beskrivning

När Strindberg på hösten 1888 skriver sin Promemoria för eget bruk är han hårt pressad. Han har efter en vistelse på godset Skovlyst i Danmark blivit anklagad för våldtäkt på sin 16-åriga piga, och som ett missriktat försvar kommit med falska beskyllningar mot hennes bror.
Promemorian formar sig till ett slags försvarstal inför rättegången. Strindberg konstruerar otydliga samband, generaliserar och staplar den ena märkliga halvsanningen ovanpå den andra. De näst intill paranoida dragen känns igen från senare perioder i Strindbergs liv, och just händelserna på godset Skovlyst kom sedan att behandlas i romanen Tschandala.

Detta är första gången Promemoria för eget bruk ges ut i sin helhet.
Med en inledning av Magnus Halldin.

 

Pressklipp

”En högst opassande julklapp som varmt rekommenderas.”
Lars-Håkan Svensson i Sydsvenskan

”Det är ingen tilltalande person som kommer till synes i försvarstalet och i Magnus Halldins utmärkta, detaljrika inledning. Men här finns hela Strindbergs språkliga vitalitet, hans direkta tilltal, hans förbluffande förmåga att samtidigt befinna sig i grav psykisk obalans och att beskriva, rentav utnyttja detta litterärt. […] Utgåvan av promemorian är ett litet, intressant bidrag till förståelsen av August Strindberg, med alla sina brister en av den svenska litteraturens största författare”
Jonas Ellerström i Helsingborgs Dagblad

”Halldin har också skrivit en fängslande och korrekt inledning som ger läsaren alla förutsättningar att helt kunna njuta av den livfulla och självsvåldiga texten. De nyfunna sidorna som i denna utgåva uppgår till hela elva stycken är på flera sätt överraskande. De innehåller en självkritik av ett i diktarens verk relativt sällsynt slag. […] En mycket liten och högst tillförlitlig skrift om en mycket stor men långt ifrån tillförlitlig diktare.”
Knut Ahnlund i Svenska Dagbladet

”Händelserna kom senare att behandlas i romanen ”Tschandala”, men Strindbergs oförmedlade syn på saken föreligger här för första gången ”i koncept, ojusteradt” i en liten skrift som verkligen förtjänar få större spridning än tusen kvadratmeter underjordisk boulebana”
Fabian Kastner i Östgöta Correspondenten

”En av de intressantaste detaljerna i ”Promemoria för eget bruk” är hur ytterligt medveten Strindbergs tycks vara om riskerna med sin egen kokande och alltid arbetande fantasi. […] Dessutom går den ständigt sprakande elektriciteten i Strindbergs språk som alltid rakt igenom varje mening. Det strindbergska språket sprakar, spritter och sjuder..”
Crister Enander i Sundsvalls Tidning

Mer information

Grafisk form

Lars Paulsrud

ISBN

91-85191-00-0

Bandtyp:

Häftad, 44 s.