Slut i lager

Texter
av The Latin Kings

50kr

SLUTSÅLD

Artikelnr: ISBN 978-91-85191-03-1 Kategorier: , , , , , Tagg:

Beskrivning

The Latin Kings har varit de regerande mästarna av svensk hiphop ända sedan debuten 1994 med ”Välkommen till förorten”. Nu trycks deras texter för första gången. Boken innehåller dessutom ett personligt förord av Johannes Anyuru, en historik över gruppen av Tony Ernst, intervjuer med Salla, Chepe och Dogge, ordförklaringar och kommentarer till texterna.

Dessutom med illustrationer av Ikaroz.

”Det är på tiden att Latin Kings texter kommer ut i bokform […] De har upptagits i den samling historier, bilder och legender som en generation bär med sig och har att ta ställning till, och – vilket kanske är ännu viktigare – de har vidgat den osynliga ramen som finns i varje samhälle, den som avgör vad som är värt och tillåtet att berätta, och hur.”
Ur Johannes Anyurus förord.

 

PRESSKLIPP

”Albytrions bidrag till svenska språket är imponerande. Få som arbetar med text i det här landet är så medvetna och lustfyllt nyskapande när de sätter sig vid tangentbordet.” Mattias Bergman i Stockholm City ”Utryckta från sitt musikaliska sammanhang framstår låttexterna i boken närmast som dagboksanteckningar från den tid som passerat sedan debuten 1994. Historierna och berättelserna fungerar lika bra i tryckt form men nödrimmen och texternas bristande litterära kvalité blir än tydligare allena när det inte finns musik att stödja sig mot. I Latin Kings fall vänds nästan alltid brister till en tillgång. Precis som Tony Ernst påpekar i boken bidrar bristerna till en stark trovärdighetskänsla. Gruppen är inte landets bästa lyriker och har aldrig påstått det heller men de har något att berätta, något att säga, och gör det med de medel och färdigheter som finns tillgängliga. Men texterna i boken fungerar inte bara som en sammanfattning av Latin Kings karriär utan även som en berättelse om ett Sverige i förändring. /…/ Och det nya Sveriges kungar bär inte namnet Bernadotte.”
Jonas Grönlund i Falukuriren

”Det är roliga – och sorgliga – texter att läsa; här finns både kamp och lite humor, men framför allt berättelser om livet i förorten.”
Marianne Steinsaphir i ICA kuriren

”En modern samhällskunskapsbok är i dag otänkbar utan valfri text från den här samlingen. /…/ Det är ett referenslexikon för allmänorientering i glödens beskaffenhet, i svensk samtidhistoria och i en språklig landvinning som hjälpt och ännu hjälper dagens och morgondagens stora låtskrivare. Som sådant bör det finnas i vars och ens bokhylla. Att Dogge, Salla och Chepe aldrig har fått dela på något Karamellodiktstipendium kan bara ha futtiga anledningar.”
Daniel Sjölin i Svenska Dagbladet

”Det krävs ingen djupare läsning av den här boken för att förstå varför Latin Kings har blivit viktiga symboler för en hel invandrargeneration och för kulturjournalister./…/. Det här är rim från ett Sverige som sällan kommer till tals utan att ordet problem nämns. På hiphopens obarmhärtiga sätt berättar Latin Kings om det som finns runt omkring dem.”
Mattias Ahlén i Östgöta Correspondenten

”De är naiva, roliga, töntiga och tuffa.” Arbetarbladet ”Dogges texter är briljant vardagslyrik i sitt sammanhang. På en boksida är de något helt annat. De okonventionella verbala språktradition ur vilken rappen är sprungen och som rappen etablerat, /…/ denna tradition är och förblir verbal. Men därmed inte sagt att boken inte är välkommen och behövd. Den Dogge som på senare år tagit plats i offentligheten som kulturpersonlighet och allmänpolitiskt språkrör har ibland tvingats göra det på bekostnad av rapapren och textförfattaren Dogge. Genom att sätta hans samlade textproduktion på pränt påminns man om det väsentliga: Dogge som finurlig, underfundig ordlekare och språkförnyare.”
Patrik Svensson i Sydsvenskan

”Till skillnad från Lundell skildrar Botkyrkas egna hjältar dagens Sverige, så som det ser ut, inte som det borde vara.”
Kristian Borg i Stockholms Fria Tidning

”Vad bra, nu kan man äntligen lära sig texterna.”
Chepe

Mer information

ISBN

978-91-85191-03-1

Bandtyp

Pocket, 165 s.

Grafisk form

Tobias Berving